Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Podeli na društvenim mrežama

Flag Counter

BRIKET

Briketi služe kao zamena za fosilna goriva, drvo i ugalj, jednostavniji su za čuvanje i korišćenje nego drvo, jer su jednakih veličina i sastava, čistiji su za upotrebu u odnosu na ugalj i ne stvaraju nečistoće u vazduhu.

Postoji ogroman broj izvora biomase koja se može pretvoriti u brikete. S obzirom na cene goriva i njihov svakodnevni rast, pretpostavlja se da će upotreba biomase, briketa i peleta sve više rasti.

Najbolji materijal za brikete je piljevina, ali i drugi drvni ostaci, zato što sadrže veliku količinu lignina. Briketi od sušene trave (slame) se mešaju sa drvnim materijalom, bogatim ligninom. Mogu se koristiti i ljuske od kikirikija, mahune pirinča, kukuruza, iglice od bora, isitnjena šećerna trska…

Briketiranje pod visokim pritiskom

Briketiranje pod visokim pritiskom vrši se povećavanjem pritiska na biomasu na oko 1.500 bara. Povećava se temperatura biomase na 120 stepeni pri čemu se topi lignin iz drvnog materijala. Pritisak potiskuje vruć materijal kroz kalup, pri kontrolisanoj brzini. Kako se pritisak smanjuje, lignin se hladi i očvršćava, spajajući masu u čvrste brikete.

  • briketi od 50 do 100 mm u prečniku
  • duži briketi
  • pelet od 6 do 12 mm prečnika

Briketiranje pod niskim pritiskom

Koristi se za materijale koji imaju nizak sadržaj lignina, kao što je papir. Biomasa se meša u pastu sa vezivom od gline i vode. Pasta se može jednostavno oblikovati rukama ili se ubaciti u ekstruder, nakon čega se ostavlja da se suši kako bi vezivo povezalo biomasu.

Hrastov briket koji se proizvodi od hrastove piljevine, bez ikakvih dodataka i primesa, presovanim pritiskom od 120 bara. Ekološki čist, velike kalorične moći, pakovan u džakovima od po 25 kg, 1 t briketa menja 3-4 m drva.

START LINE briketi

O nama

 

Preduzece START LINE

 

 

Privatno preduzeće PARKET HRAST d.o.o. je osnovano 2007. godine u Beogradu kao preduzeće koje se bavi proizvodnjom hrastovog klasičnog parketa.

Parket

 

Kvalitetan hrastov parket.

 

 

Hrastovina je veoma cenjeno tehničko drvo i ima široku primenu. Drvo se dobro obrađuje i dobro se suši. Boja je svetlo-žuto-smeđa. Drvo hrast je fino, sjajno, ima ravna vlakna, ne uvek pravilna.

Briket

 

Briketi START LINE

 

 

Briketi služe kao zamena za fosilna goriva, drvo i ugalj, jednostavniji su za čuvanje i korišćenje nego drvo, jer su jednakih veličina i sastava, čistiji su za upotrebu u odnosu na ugalj i ne stvaraju nečistoće u vazduhu.